Bijen

Bijen zwerm

Als het in de bijenkast te vol wordt kan er een ’bijenzwerm’ ontstaan. De koningin vertrekt en neemt een deel van haar volk mee. Ze strijken soms neer in een boom, schuur of ander gebouw. Deze bijen zwermen zijn niet agressief, ze zijn op reis en zoeken naar een geschikte huisvesting.

Ontdekt u in uw tuin of bij u in de buurt een bijenzwerm bel dan de dichtstbijzijnde imker. Een imker is deskundig in het verwijderen van een zwerm en blij dat er een volk gered kan worden. Slechts in zéér uitzonderlijke gevallen wordt een bijenvolk bestreden, bijvoorbeeld bij erg grote overlast, maar in de meeste gevallen zal dat niet nodig zijn.

Voor bijenzwermen in en rond Schagen kunt u ons bellen.


Bijenzwerm uit boom verwijderen
Bijenzwerm in mand scheppen
Bijenzwerm in mand scheppen
Bijenzwerm overplaatsen in kast

Twijfelt u of het bijen, wespen of hommels zijn?

Wespen

Overlast komt vaak voor in juli en augustus. Ze maken een soort papieren nest in een schuur of op zolder. Een wesp herken je aan zijn slanke taille. Ze komen graag af op zoetigheid.

Hommels

Bouwen vaak een nest in de grond, tussen houtblokken of in een vogelhuisje. Hommels zijn een beschermd diersoort. Een hommel herken je aan zijn ‘harige’ uiterlijk.

Bijen

Komen plotseling in een zwerm aanvliegen. Kunnen ook na een paar uur spontaan weer vertrekken. Bijen zijn geel, maar kunnen ook geheel zwart van kleur zijn.


Verschil tussen bij, wesp en hommel

Regina Faunabeheer is EVM gecertificeerd in plaagdierpreventie en lid van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen.

EVM Logo
KAD Logo